Eilinen Tinderin sovelluksessaan esittämä mainosviesti herätti sisäisen Carrie Bradshawni. Viesti totesi otsikossaan, että tänä vuonna yhteyttä toiseen ihmiseen etsitään syvällisemmin ja antoi siihen kolme mielestäni aivan järkeen käypää ohjetta. Niistä toinen kuului: ”Keskustele ajatuksella. Pitkät viestit osoittavat, että olet oikeasti kiinnostunut ja kertovat sinusta ihmisenä”.

Mikäänhän ei ole parempi tapa kartoittaa toisen ihmisen soveltuvuutta omaan elämään kuin keskustelu. Paitsi hänen käyttäytymisensä seuraaminen. Sillä ihmiset puhuvat mitä tahansa, saadakseen haluamansa ja sen huomaa helpoiten ristiriidoissa puhutun ja tehdyn välillä. Mutta ennen ensi tapaamista, keskustelu todella on hyödyllinen.

Small talk ei ole ajan hukkaa, vaan hienovarainen tiedusteluprosessi. Deittiapin keskusteluihin tosin soveltuu parhaiten hiukan syvällisempi sananvaihto, aivan juuri Tinderin ohjeen mukaan.

Ei. Ei pidä paikkaansa. Höpöhöpöä, totesi seksihurjastelija ystäväni. Perusteenaan se, että ei kukaan jaksa ”lässytellä turhia”.

Toiset ystäväni taas pitivät ohjetta pätevänä, kuten minäkin.

En halua ajatella, että ”Miten iso?”, ”Mitä haet täältä?” ja ”Mistä tykkäät?” ovat ne ainoat kysymykset, jotka deittiapin toisessa päässä kiinnostavat, mutta juuri siltähän tämä meidän gay-bi -maailma näyttää.

Usein valitetaan, ja teen sitä itsekin, että deittiapit ovat kamalia ja ihmiset niissä käyttäytyvät usein ikävästi ja haluttua on hankala saada. Mutta samat ilmiöt ovat totta myös muissa iskupaikoissa, kuten baareissa ja sen sellaisissa. Molempia osapuolia kunnioittava sivistinyt soidinmenettely on mahdollista vain speed datingin kaltaisessa ohjatussa tapahtumassa tai esilinan läsnäollessa, muissa kohtaamisissa on aina vaarana, että torjunta tai lähentyminen ovat tökeröitä tai eivät muuten onnistu. Itse asiassa deittiapit ovat valtaisa mahdollisuus, mutta niissä pitää itse toimia filtterinä. Paljon luvattu keinoäly ei ole vielä esiliinaksi sopiva.

Tinder muistuttaa viestissään, että ”Huippuhetket eivät synnyt itsestään”. Se on lause, jossa on kaikki totuus. Sen mummosi sinulle sanoisi, jos toimisi esiliinanasi. Kyse on ennen kaikkea siitä, mikä on sinun panoksesi. Ennen kuin voit vastata siihen, sinun pitää hahmottaa ja ymmärtää mitä eniten haluat ja tarvitset.

Haluatko lyhyen seksitapaamisen jälleen uuden tyypin kanssa? Vai haluatko ennen muuta mukavan ihmisen seuraa? Millä on sinulle merkitystä nyt? Ja mihin se johtaa?

Jos vaikka päätät, että haluat että sinua kohdellaan ihmisenä eikä panoleluna, että sinua kunnioitetaan elävänä olentona, että ajatuksistasi ollaan kiinnostuneita, että sinulle halutaan muutakin hyvää kuin orgasmi, silloin koko katseesi esimerkiksi Grindrin tarjontaan on aivan erilainen. Pikapanojen tarjoajista ja kullikuvien lähettäjistä ja niiden tivaajista, peppukuvien lähettäjistä tulee kärpäsen surinaa. Tiedät mitä haluat, kymmenienkin yhteydenottojen hallinta käy helpoksi kun oma filtterisi poistaa kärpäsen surinat kuulokynnyksen ja huomion tuolle puolen. Paljoa ei välttämättä jää jäljelle – puhutaan kuitenkin maailman vilkkaimmasta gayseksin torista – mutta jossain vaiheessa jokin sieltä nousee esiin ja usko pois, se on enemmän kuin osasit toivoa. Kyllä, uskon siihen, että merkityksellinen ihmissuhde on antoisampi kuin tuhat lihallista. Mikä on sinun? Aseta filtterisi sen mukaan.