Kymmenen vuotta sitten käyttöön tullut ja sittemmin myös Maailman Terveysjärjestön suosittelema hiv-tartuntaa ehkäisevä PrEP-pilleri on luonut oman kultin gay-bi -miesten keskuudessa.

PrEP on tosin tarkoitettu hiv-tartuntojen estämiseen, ei miesten väliseen seksihurjasteluun. 60 prosenttia PrEPistä käytetäänkin siellä, missä hiv-pandemia on yhä ongelma, Afrikassa, kertovat WHO:n luvut.

Kondomi suojaa hiv-tartunnalta oikeastaan yhtä hyvin. Kondomin turvinhan hiv-pandemia saatiin länsimaissa taltutettua, ei ollut PrEPiä, eikä hiv-lääkitystä. PrEPissä on sama vaikuttava aine kuin hiv-lääkityksessä, joka tunnettaan paremmin nimellä Truvada.

Terveydenhuollon tilastot Suomestakin kertovat suojaamattoman penetraation yleistymisestä, niin homo- kuin heteroväestössäkin.

Suojaamaton seksi oli yleistä miesten välisessä seksissä aiemminkin. ”Ei kukaan käyttänyt kondomia”, kertoivat monet 1960-70 -luvuilla nuoruuttaan eläneet gaymiehet, joita haastattelin baarihistoriasarjaan vuoden taitteessa. Tiedämme, mikä sen muutti: tappava hiv-virus ilmestyi kiertoon ja 80-luvun loppupuolen alkaessa kondomista oli tullut tapa, kukaan ei enää antanut paljaalla.

Kondomin käyttö alkoi isommin lipsua vasta 20 vuoden jälkeen. 1997 keksittiin toimiva lääkitys, eikä hiv-tartunta ollut enää kuolemantuomio. Toki elinikäinen lääkitys on taakka ja tartunnan tuoma stigma on ollut hyvin raskas.

2020-luvun tullen kondomista on siis tullut ikävää pakkopullaa. Se ei ole enää vastuuta omasta ja toisen terveydestä. Näin vaikuttaa olevan viesti deittiappien profiileissa, joissa suojaamattomalle seksille on jo omat tägit.

QX:n tekemä selvitys kuitenkin paljasti, että PrEPiä käyttää vain hyvin pieni osa gaymiehistä, puhutaan vain muutamasta prosentista. Eli siis tuhannesta miehestä parikymmentä. Deittiappeissa kuten Grindrissä todellisuusharhan luo runsas turistien määrä sekä satunnaista seksiä pääasiassa hakeva käyttäjäkunta. Profiileja selatessa ”kaikki” näyttävät olevan PrEP:llä. Todellisuudessa läheskään kaikki eivät ole Grindrissä. Eivätkä PrEP:llä.

Suojaamaton seksi viehättää kuitenkin yhä enemmän. Se on aina tuntemattoman partnerin kanssa riskikäyttäytymistä oli PrEP:llä tai ei: PrEP estää vain hiv-tartunnan, ei muita, joista tippuri ja kuppa voivat olla erittäin ikäviä.

1960-80- luvuilla maailman poliittinen tilanne oli kylmäävä, jatkuva ydinasetuhon uhka oli päällä koko ajan. 2020-luvulla tilanne on jälleen lähes 30 rauhallisemman vuoden jälkeen muuttunut jatkuvaksi kriisiksi. Toki näistä viimeiset 10 vuotta vain suljimme aktiivisesti silmämme esimerkiksi Venäjän vaaralliselta kehitykseltä. Ympäristökriisistäkin, josta ilmaston lämpeneminen on vain yksi osa, on varoiteltu jo 70 vuotta. Emme varsinaisesti ole tällä hetkellä sodassa, emme elä sotataloudessa, mutta lähempänä se on kuin useampi elossa oleva voi muistaa.

Sota-ajasta tiedetään, että se poistaa ihmisiltä estoja. Kun elämänajan ennuste on jokaisella muuttunut aiempaakin epävarmaksi ja tulevaisuus on täynnä fataalia uhkaa saavat primitiiviset viettimme tilaa. Haluamme elää, kun vielä voimme.

Käytännössä me olemme sodassa. Taistelemme Euroopan tulevaisuudesta Ukrainan rinnalla, ennen pitkää myös kirjaimellisesti, sillä Ukraina on Venäjää paljon pienempi valtio, jossa ei riitä miehiä loputtomaan pitkään sotaan, jota Venäjällä on enemmän varaa käydä. Nyt on jo mainittu NATO-joukkojen lähettämisestä Ukrainaan, keskustelu siitä alkaa jossain vaiheessa. Yhä enenevässä määrin meitä valmistellaan henkisesti siihen, että hirviö ei lopeta ennen kuin se kaatuu. Hirviö on tietenkin Venäjä. Melkein jo päivittäin analyyseissa ja muissa teksteissä mainitaan, että Venäjä tulee pakottaa polvilleen ja muutokseen kuten Saksa toisessa maailmansodassa. Se vaatii miehiä rintamalle. Kuolemaan.

Voi olla, että suojaamaton seksi ei tunnu riskiltä eikä miltään, kun näkyvissä olevassa tulevaisuudessa siintää turha liian aikainen kuolema. Se pelko voi tuntua hyvin paljon enemmän.

Vaikka PrEP-pillerin ympärille on muodostunut kulttiin verrattava ilmiö, osan suojaamattoman seksin yleistymisestä voivat selittää eloonjäämiselle nousseet uhat.