Useimmille on tuttu termi bi eli biseksuaali. Myös termin merkitys on yhtä lailla tuttu, bi kokee seksuaalista ja muuta vetoa sukupuoleen katsomatta.

Jossain vaiheessa tämä määriteltiin niin, että bi voi viehättyä sekä miehistä että naisista, siitä termi bi, joka tarkoittaa kahta.

Sukupuoli-identiteettiin liittyvän tietoisuuden ja terminologian kehittyessä biseksuaalisuuden kaksijakoisuus muodostui joidenkin näkemysten mukaan määrääväksi, se nähtiin suuntautumisena vain biologisiin miehiin tai naisiin, ei transsukupuolisiin tai ei-binääreihin.

Tähän tarpeesen nostettiin termi pan. Panseksuaali voi ihastua ja tuntea vetoa kaikkiin sukupuoliin tai sukupuoleen katsomatta. Kreikan sana pan tarkoittaa kaikkea.

Voisi väittää, että termit bi ja pan ovat täysin päällekkäisiä, eron tullessa siitä, miten biseksuaalisuuden terminä mieltää.

Määrittely riippuu siitä, kuka sen tekee.

Jenkkiläinen sanakirja Merriam-Webster toteaa, että biseksuaali voi ihastua oman sukupuolensa ohella muihin sukupuoli-identiteetteihin, mutta englannin kielen puhujien keskuudessa vanhempi määrittely kahden sukupuolen perusteella on vahvoilla. Panseksuaalisuus oli sanakirjasivuston haetuin sana 2018, kun laulaja Janelle Monáe kertoi olevansa pan. Miley Cyrus oli kertonut saman jo 2015.

Panseksuaali termi on ensimmäistä kertaa ilmestynyt psykologisessa aikakausilehdessä 1914. Biseksuaalisuus on pari kymmentä vuotta varhaisempi.

Suuri somen bi-yhteisö 1,2 miljoonan jäsenen Bisexual.org määrittelee biseksuaalisuuden sateenvarjotermiksi, jonka alle panseksuaalisuus kuuluu, sekä lisäksi fluidi, polyseksuaali ja multiseksuaali sekä omniseksuaali.

Bisexual.orgin mukaan panseksuaalisuus on ”viehtymys kaikkiin sukupuoliin, painottuen poliittisesti trans- ja ei-binääreihin identiteetteihin”. Kyseessä on siis samaa latautunutta määrittelyä kuin termin queer käytössä.

Setan määritelmä panseksuaalisuudesta toteaa sekin, että ”panseksuaalille kiinnostuksen kohteen sukupuolella ei ole merkitystä”. Setakin toteaa biseksuaalin voivan ihastua samaa ja eri sukupuolta olevia kohtaan.

Bisexual.orgin keskusteluissa moni bi on kokenut pan-termin leimaavan heitä, sillä biseksuaalisuus ei rajaa esimerkiksi transsukupuolisia pois.

Vuonna 2018 The Advocatelle antamassaan haastattelussa Brendon Urie kertoi olevansa panseksuaali: ”Olen naimisssa naisen kanssa ja rakastan häntä, mutta minulla ei ole mitään miestä vastaan … rakastan ihmistä ja jos tuo ihminen on hyvä, niin sitten se on hyvä”.

Urie kertoi olleensa sekä miesten, että naisten kanssa ja että hänellä ei ole mitään sitä vastaan, että hänet leimataan biseksuaaliksi, vaikka se ei olekaan täysin sopiva määritelmä.

Myös muunsukupuolinen laulaja Demi Lovato on kertonut olevansa panseksuaali.