Gay-miesten elämä on pääsääntöisesti yhä parempaa, kuten muillakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla, mutta lakitekstien muutokset eivät pelkästään takaa parempaa elämänlaatua.

Gay-miehen voi olla vaikea luovia pinttyneiden stereotypioiden ja omien todellisten halujensa ja tavoitteidensa soraisella tiellä. On tärkeä erottaa se, mitä itse todella sisimmässään haluaa siitä, mitä on helpoin omaksua kulttuurin kuvien ja odotusten virrasta.

Haasteet voivat liittyä niin ulkonäköön, käyttäytymiseen, etenkin maneereihin, pukeutumiseen kuin seksuaalisuuden toteuttamiseen. Kannattaa kiinnittää huomiota seksikumppanien määrään, seksiriippuvuuden ja libidon väliseen tasapainoon sekä näihin liittyviin gay-miehiin kohdistuviin stereotypioihin.

Yksi haaste voi olla tasapainon löytäminen seksikumppanien määrän ja emotionaalisen tyydytyksen välillä. Moderni teknologia ja sosiaalinen media ovat tuoneet mukanaan helpon tavan tavata uusia ihmisiä ja solmia kontakteja, samalla merkityksellisten, syvempien ihmissuhteiden löytäminen on vaikeutunut, ainakin se on usein toistettu epäkohta.

On tärkeää, mutta ei aina helppoa tunnistaa, milloin seksuaalisuus on terveellä ja hallitulla tavalla osa elämää, ja milloin siitä on tullut hallitseva tekijä vailla todellista nautintoa. Gay-miesten keskuudessa seksikumppanien suurta määrää pidetään eräänalaisena homouden manifestina, sitä pidetään heteronormatiivia rikkovana, jopa kapinallisena: miehet ovat eri maata. Perusteluja kuunnellessa voi tulla mieleen, että kuuntelee luolamiestä.

Seksiriippuvuus voi peittyä seksipositiivisuuden sädekehän alle.

Monella meistä, eikä pelkästään gay-miehillä, on varhaista painolastia, jonka käsittelyyn tarvitsemme ainakin vinkkejä, malleja, raskaimmissa tapauksissa terapiaa. Etenkin jos seksuaalisuudestaan kokee patoutunutta, sisäistettyä häpeää, jos on ollut koulukiusattu, voi ajautua hakemaan hyväksyntää yhdestä pinttyneimmistä gay-miehen sterotyypeistä: runsaasta määrästä satunnaisia seksikumppaneita. Sitä näemme televisossa ja elokuvissa. Se on glorifioitu. Esimerkiksi PrEPin käyttäjiä ylistetään vastuullisina, vaikka millaisissa tilanteissa hiv-tartunnan estävä pilleri todella on tarpeellinen, kondomi estää hivin myös ja luottamuksellisessa suhteessa ei ole tartuntariskiä.

Ei voida väittää, että seksikumppanien suuri määrä pelkästään on gay-miehelle ongelma. Samoin ei voida väittää, että irtosuhteita kaihtava gay-mies olisi jotenkin vähemmän homo. Jokaisen olisi hyvä löytää oma tiensä, itselleen sopiva tapa elää omaa ainutlaatuista elämäänsä. Me emme ole täällä rikkomassa heteronormatiivia, vaan elämässä omaa elämäämme.

Kriittinen ajattelu ja itsereflektio voivat auttaa gay-miehiä erotttamaan haitalliset stereotypiat, ottamaan niihin etäisyyttä ja löytämään oman identiteettinsä vapaana ulkopuolisista odotuksista. Siinähän me tavallaan olemme hyviä, onhan meidän pitänyt hyväksyä oma homoutemme.

Ei voi unohtaa roolimallien merkitystä. Hallitseeko kuvastoa seksin perässä juokseva PrEPiä napsiva näsäviisas, vai satumainen rakkaustarina? Mitä monipuolisempaa kuvastoa gay-miehistä näemme, sitä helpompi on löytää itselle sopiva tapa elää ja olla.

Onneksi viime vuosina gay-bi -miesten representaatio on monipuolistunut. Romanttinen rakkaustarina Heartstopper nousi tekijänsäkin yllättäneeseen suosioon ja on kerännyt jopa fanaattisia faneja. Kesän odotetuimpiin on kuulunut moderni satu USA:n presidentin pojan ja brittiprinssin romanssista, se sai ensi-iltansa eilen.

Onni voi löytyä muualtakin kuin pimeästä huoneesta tai manifestiivisestä gay-seksin suurkuluttamisesta. Gay-mieskin on lopulta ihminen, joka tarvitsee läheisyydeltä muutakin kuin seksuaalista ulottuvuutta.